CEVAP
Yazıklar olsun anlamında mecazi bir ifadedir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Ramazan girip çıktığı hâlde günahları affedilmeyenin burnu sürtülsün! Ana babasına veya ikisinden birine yetişip de Cennete girmeyenin burnu sürtülsün! Yanında anıldığım zaman bana salevat getirmeyenin burnu sürtülsün!) [Tirmizi]
Ramazan-ı şerif öyle mübarek aydır ki, ona erişip oruç tutup da affolmayan kimse olmaz. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Ramazanın ilk gecesi, Allahü teâlâ müminlere rahmet eder. Rahmetle baktığı kuluna hiç azap etmez. Ramazan-ı şerifin son günü, oruç tutan müminlerin hepsini affeder.) [Beyheki]
Ramazanı şerifte, müminlerin affolmaları böyle bildirildiği hâlde yine affolmazsa o kimseye yazıklar olsun, burnu yere sürtülsün deniyor.
Ana babası hayatta olup da onların rızalarını alamayanlara, Cennete gidemeyenlere de yazıklar olsun, burunları sürtsün deniyor. Çünkü bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Allah'ın rızası, ana babanın rızasında, gazabı da, ana babanın gazabındadır.) [Buhari]
Ana babası olduğu hâlde, onların rızalarını alamayanlara yazıklar olsun deniyor.
Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Bana bir salevat getirene Allahü teâlâ, on rahmet ihsan eder, on günahını yok eder ve derecesini on kat yükseltir.) [Nesai]
Âhirette Resulullah efendimize yakın olmak ve şefaatine kavuşmak için salevat getirmek gerektiği hâlde, salevat getirmeyip bu nimetlerden mahrum kalana yazıklar olsun, burnu yere sürtsün deniyor.
Ra için Re demek
Sual: R harfi Arapçada kalın okunduğu hâlde, S. Ebediyye’de, niye Rasulullah değil de, Resûlullah yazılmış?CEVAP
Başka bir kavilde Re diye okunuyor. İkincisi de, R harfinden sonra Sin harfi geliyor. Rasulullah denince sanki Sin yerine Sad okunmuş gibi oluyor. Bu iki sebepten dolayı Resûlullah diye yazılmıştır. Sin harfinden sonra vav harfi olduğu için ü harfinin üstüne çekme, uzatma [^] işareti konmuş, yani sül değil de sûl olarak yazılmıştır. Arapça kelimeler Latin harfleriyle tam doğru olarak yazılamıyor.
Akşam duası
Sual: S. Ebediyye’de, cuma ve kandil geceleri için, (Kıymetli gece, önceki günü öğle namazı vaktinden, o gecenin sabahına kadar olan zamandır) deniyor. Akşam okunması gereken duaları, öğleden sonra okursak gece okumuş mu sayılıyoruz?CEVAP
Evet, gece okumuş sayılıyoruz. Akşam duası öğle vaktinden, sabah duası ise, gece yarısından itibaren başlar. (S. Ebediyye)